Chłodnik truskawkowo-czereśniowy

Dzień dobry!

Może to zabrzmi ciut nudnie, ale u mnie wciąż truskawki w kuchni, a u Was? :-)

Dołączyły do nich również czereśnie, które od jakiegoś czasu są również na straganach.

Chłodnik z truskawkami


Do przygotowania tego chłodnika zainspirowała mnie Matka Wariatka, która przygotowała podobny, ja postanowiłam pokusić się o zmianę proporcji i dodatek czereśni.

Zupa wyszła bardzo smaczna, orzeźwiająca i chłodząca, ale również sycąca. Połączenie słodyczy ze słonym serem również bardzo dobrze się sprawdziło.

Zdecydowanie warte polecenia na gorący dzień!

Zapraszam!


Chłodnik truskawkowo-czereśniowy



Składniki:

  • 500 g truskawek (bez szypułek)
  • 300 g czereśni (bez pestek i ogonków)
  • 400 ml kefiru
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • kilka łyżek płynnego miodu
  • pęczek rzodkiewki
  • ser feta


Wykonanie:

Truskawki i czereśnie blendujemy na gładki mus razem z miętą. Dodajemy kefir i jogurt, dokładnie mieszamy. Doprawiamy miodem.

Rzodkiewki ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do chłodnika. Gotowy chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin.

Ser feta kroimy w kostkę. Posmaruj nóż olejem, aby wygodniej się go kroiło, nie będzie się kruszyć i przyklejać do noża. Chłodnik posypujemy serem.

Smacznego!