Dawno nie było nowego przepisu, minął już tydzień od ostatniego. Nie wiem czy to lenistwo, czy praca nad Apetytem, czy jeszcze coś innego. Gotować gotuję oczywiście, jednak a to się nie chciało zrobić zdjęcia, a to gotowałam coś co na blogu jest, albo kupiłam kilogram bobu, zjadłam go po ugotowaniu, bez niczego :-).
Więc sami widzicie, jak to bywa :-) Da wynagrodzenia oczekiwania na nowy przepis, na końcu tego wpisu znajdziecie zdjęcie pokazujące jak wygląda mój plan zdjęciowy.
Do przygotowania tych placków zainspirowała mnie Kasia i jej placki, które wyglądają podobnie, jednak użyłyśmy nieco odmiennych składników. Moje placki wzbogaciłam o kilka łyżek Nutelli (ostatnio dorwałam jej kilogramowy słoik!) i jagody, które pojawiły się już na straganach (z niemałymi cenami). Całkiem smaczna propozycja na śniadanie, obiad, a nawet deser. Polecam!
Placki z morelami i jagodami
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka moreli
- szklanka jagód
- olej
- miód
Wykonanie:
Mleko, jajka i krem czekoladowy dokładnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę i proszek oraz cukier i sól, mieszamy.
Morele i jagody myjemy, morele przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie plasterki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy porcje ciasta, po dużej łyżce, na każdym układamy kilka plasterków moreli oraz jagody, smażymy z obu stron na złoto.
Przed podaniem polewamy miodem lub oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!