Placki z morelami i jagodami

Dzień dobry!

Dawno nie było nowego przepisu, minął już tydzień od ostatniego. Nie wiem czy to lenistwo, czy praca nad Apetytem, czy jeszcze coś innego. Gotować gotuję oczywiście, jednak a to się nie chciało zrobić zdjęcia, a to gotowałam coś co na blogu jest, albo kupiłam kilogram bobu, zjadłam go po ugotowaniu, bez niczego :-).

Więc sami widzicie, jak to bywa :-) Da wynagrodzenia oczekiwania na nowy przepis, na końcu tego wpisu znajdziecie zdjęcie pokazujące jak wygląda mój plan zdjęciowy.

Pancakes z morelami


Do przygotowania tych placków zainspirowała mnie Kasia i jej placki, które wyglądają podobnie, jednak użyłyśmy nieco odmiennych składników. Moje placki wzbogaciłam o kilka łyżek Nutelli (ostatnio dorwałam jej kilogramowy słoik!) i jagody, które pojawiły się już na straganach (z niemałymi cenami). Całkiem smaczna propozycja na śniadanie, obiad, a nawet deser. Polecam!


Placki z morelami i jagodami


Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka moreli
  • szklanka jagód
  • olej
  • miód


Wykonanie:

Mleko, jajka i krem czekoladowy dokładnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę i proszek oraz cukier i sól, mieszamy.

Morele i jagody myjemy, morele przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie plasterki.

Placki z morelami i jagodami

Na rozgrzaną patelnię z olejem  nakładamy porcje ciasta, po dużej łyżce, na każdym układamy kilka plasterków moreli oraz jagody, smażymy z obu stron na złoto.

Przed podaniem polewamy miodem lub oprószamy cukrem pudrem.


Pancakes z morelami


Smacznego!