Sezon rabarbarowy trwa, więc trzeba z niego korzystać ile się tylko da. Ostatnio w mojej kuchni ciągle gości kilka wiązek rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do napojów.
I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i całkiem kwaśnej cytryny, przełamany słodyczą i delikatnością wanilii.
Co sądzicie? Ja już go robiłam kilkukrotnie i za każdym razem szybko znika.
Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu.
Zapraszam!
Lemoniada rabarbarowa
Składniki:
- 500 g rabarbaru (jak najbardziej różowego)
- 1 duża cytryna (lub 2 mniejsze)
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka cukru
- 300 ml wody + 1,5 l
- mięta
- plasterki cytryny
- lód
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w duże kawałki. Cytrynę parzymy wrzątkiem, dokładnie myjemy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw cienko obieramy jej skórkę, dodajemy do rabarbaru.
Następnie wyciskamy sok z cytryny, wszystkie składniki wkładamy do garnka, dodajemy cukier, rozciętą laskę wanilii, zalewamy 300 ml wody. Gotujemy, aż rabarbar się rozpadnie, potrwa to ok. 10 minut.
Powstałą masę odsączamy na sitku, napój który powstał chłodzimy. Przed podaniem dopełniamy wodą, do szklanek wkładamy kostki lodu, cytrynę i miętę.
Smacznego!