Wyznaję zasadę, że śniadanie nie musi być nudne, chociaż nie zawsze udaje mi się takie śniadanie przygotować. Czasem lenistwo bierze górę i na śniadanie jem kanapkę czy też jajko w różnych odsłonach (sadzone, na miękko, czasem prosty omlet z tym co jest pod ręką). Dlatego też w weekendy staramy się przygotować coś ciekawszego, w końcu można leniwie wstać z łóżka, na spokojnie przygotować śniadanie.
Takim śniadaniem w ostatni weekend była sałatka we włoskim stylu. Połączenie klasycznego caprese czyli pomidorów i mozzarelli z sałatą i szynką parmeńską.
Niezwykle smaczna, mimo swojej prostoty, kolorowa, optymistycznie nastawiająca na nowy dzień.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Zapraszam!
Sałatka we włoskim stylu
Składniki:
- 2 garści mieszanki sałat (tutaj lodowa, masłowa i strzępiasta)
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka kulek mini mozzarelli (lub innego sera podobnego w smaku)
- 3 plastry szynki parmeńskiej (lub innej długodojrzewającej)
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na talerzu układamy sałaty, następnie pomidorki posiekane w ćwiartki i mozzarellę.
Kolejno układamy poszarpane plastry szynki, dodajemy również bazylię.
Oprószamy solą, pieprzem i polewamy oliwą.
Smacznego!