Mieszkasz w bloku? Nie masz działki? Nie chcesz denerwować sąsiadów, a masz wielką ochotę na grilla?
To nie jest sytuacja bez wyjścia! Wystarczy sprawić sobie grill elektryczny, który będzie przydatny nie tylko do grillowania, ale też do zapieczenia na przykład kanapki z serem :-).
Ponadto taki grill jest znacznie zdrowszy niż grillowanie na klasycznym, ma nawet funkcję odciekania tłuszczu (ustawia się go pod kątem) i dzięki temu uzyskamy zdrowy, dietetyczny posiłek.
Przekonałam Was?
Zatem pora na przepis! Pyszne drobiowo-warzywne szaszłyki z dodatkiem orzeźwiającego sosu z mango i mięty. Ciekawe połączenie? Jak najbardziej, do tego bardzo smaczne!
Zapraszam!
Szaszłyki drobiowo-warzywne z sosem z mango i mięty
Składniki:
Szaszłyki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- kilkanaście małych, obranych pieczarek
Marynata:
- kilka łyżek oliwy
- łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki oregano
Sos:
- 1 dojrzałe mango
- kilkanaście listków mięty
- kawałek papryczki chili
- sól, pieprz
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę, dodajemy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Marynujemy w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez kilka godzin.
Paprykę i cebulę kroimy w duże kawałki.
Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw lub noża kroimy w cienkie wstążki.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Cukinię składamy w harmonijkę jak na zdjęciach. Pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką.
Rozgrzewamy grill elektryczny i grillujemy nasze szaszłyki, aż będą rumiane, a mięso nie będzie surowe. Szaszłyki można przygotować również na klasycznym grillu lub w piekarniku.
Aby przygotować sos, mango obieramy, odkrawamy od pestki, dodajemy miętę i przyprawy, dokładnie blendujemy.
Gotowe szaszłyki oprószamy solą i pieprzem, podajemy z sosem.
Szaszłyki przygotowałam w grillu elektrycznym Grill Storm Grey firmy Russell Hobbs.
Smacznego!