Sezon rabarbarowy już w pełni, wszędzie na straganach znajdziemy ten kwaskowaty smakołyk.
Na blogu już znajdziecie kilka przepisów z zeszłego roku , w tym roku pojawi się oczywiście kolejna porcja. Dzisiaj ciasteczka, wkrótce kolejny kompot i ciasto z budyniem.
Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie.
Przepis na ciasteczka pochodzi z Food&Friends, nieco zmodyfikowany, ponieważ dżem był zdecydowanie za rzadki.
Do przepisu użyłam zielonego rabarbaru, jeśli użyjecie odmiany czerwonej, dżem będzie różowo-czerwony.
Zapraszam!
Ciasteczka z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 75 ml cukru
- 1 żółtko
- 500 ml mąki pszennej
Dżem rabarbarowy:
- 500 g obranego rabarbaru
- 350 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Wieczorem, dzień przed przygotowywaniem ciasteczek rabarbar drobno kroimy, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i rozciętą laskę wanilii. Zamykamy szczelnie w pojemniku lub woreczku. Pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia wkładamy całość do garnka i gotujemy, aż mocno zgęstnieje. Dżemu powstaje dość sporo, więc można go przełożyć od razu do słoiczków i szczelnie zamknąć.
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy je godzinę w lodówce. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej robimy wgłębienie, które napełniamy dżemem.
Pieczemy 10 minut w 175 st.
Z użyciem pozostałego dżemu można przygotować ciasto, przepis już za kilka dni.
Smacznego!