Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach.
Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół.
Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-)
Babka jest dzięki temu całkiem inna niż tradycyjne ciasto drożdżowe.
Przepis znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt.
Przepis znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt.
Zapraszam!
Składniki:
Wykonanie:
Z mąki, masła, mleka, drożdży, cukru, ekstraktu i żółtek zagniatamy gładkie ciasto. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę. Kulkę ciasta lekko oprószamy mąką i układamy na środku bawełnianej ściereczki, związujemy ją, zostawiając odrobinę luzu na rosnące ciasto. Ciasto wkładamy do garnka z wodą, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż wypłynie na powierzchnię.
Ciasto wyciągamy ze ściereczki, dodajemy rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i wkładamy do silikonowej formy na babkę. Przykrywamy suchą ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 30-40 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu lukrujemy i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Drożdżowa babka topiona
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 60 g roztopionego masła
- 125 ml letniego mleka
- 1/2 opakowania drożdży suszonych (3,5 g)
- 50 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy lub wanilii
- 3 żółtka
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier puder
- woda
Wykonanie:
Z mąki, masła, mleka, drożdży, cukru, ekstraktu i żółtek zagniatamy gładkie ciasto. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę. Kulkę ciasta lekko oprószamy mąką i układamy na środku bawełnianej ściereczki, związujemy ją, zostawiając odrobinę luzu na rosnące ciasto. Ciasto wkładamy do garnka z wodą, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż wypłynie na powierzchnię.
Ciasto wyciągamy ze ściereczki, dodajemy rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i wkładamy do silikonowej formy na babkę. Przykrywamy suchą ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 30-40 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu lukrujemy i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego!