Dzień dobry!
Dzisiaj kolejny ukłon w stronę wielkanocnego menu.
Majonez to dobrzy przyjaciel jajek, więc nie powinno go zabraknąć na stole.
Ja proponuję Wam wersję z musztardą, oczywiście jak najbardziej delikatną, aby nie przytłoczyła smaku majonezu.
Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-)
Przepis na ten majonez znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt.
Domowy majonez
Składniki:
- 1 żółtko z dużego, sparzonego wrzątkiem jajka (jak najbardziej świeżego)
- 250 ml oleju rzepakowego
- 2 czubate łyżeczki musztardy kremskiej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka letniej wody (lub więcej)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Żółtko umieszczamy w misie miksera, dodajemy musztardę i zaczynamy miksować, aż dokładnie się połączy.
Następnie, ciągle miksując dodajemy po kilka kropli oleju, aż wykorzystamy cały. Dodajemy ocet, wodę (aby rozrzedzić majonez) i przyprawy.
Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Z podanych proporcji powstanie dość mała porcja majonezu, jednak pamiętajcie lepiej przygotować mniejszą i zjeść ją od razu (w końcu to surowe żółtko), niż przechowywać kilka dni dużą porcję.
Smacznego!