Dzień dobry!
Witam w Nowym Roku!
Sylwestrowa zabawa już za nami, a przed nami Karnawał! A jak Karnawał, to i karnawałowe imprezy :-). Dlatego też pierwszym przepisem będzie pyszny włoski deser zabajone w nieco innej odsłonie. Zabajone klasycznie przygotowuje się na winie Marsala, ja zdecydowałam się wykorzystać cydr. Dzięki temu ta delikatna pianka uzyskuje niezwykle miły aromat jabłek, a karmelizowane jabłka pod tą słodką pierzynką dopełniają smak.
Zapraszam!
Zabajone (zabaglione) z cydrem i karmelizowanymi jabłkami
Składniki:
Zabajone:
- 3 żółtka (z jaj o rozmiarze L)
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 95 ml słodkiego cydru (np. CiderInn 7%)
Jabłka:
- 1 duże jabłko
- kilka łyżek płynnego miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- cynamon i listki mięty do dekoracji
W dużym garnku gotujemy wodę (niecałe pół garnka). Żółtka razem z cukrami umieszczamy w metalowej misie. Ubijamy na białą, puszystą masę. Dodajemy cydr ciągle ubijając. Misę umieszczamy na garnku, woda nie może dotykać spodu misy. Wyłączamy gaz. Ubijajamy masę przez około 5-10 minut. Powstała pianka powinna być sztywna.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód, wrzucamy jabłka i smażymy, aż nabiorą złoty koloru. Pod koniec dodajemy cynamon.
Na spód każdego z 4 pucharków nakładamy jabłka, a następnie przykrywamy je zabajone. Wierzch oprószamy delikatnie cynamonem i dekorujemy miętą.
Smacznego!