Przed Wami klasyczny sernik wiedeński. Bez spodu, z czekoladową polewą na wierzchu i mnóstwem rodzynek w środku.
Sam sernik nie jest bardzo słodki, rodzynki tę słodycz nieco wypełniają, jednak jeśli ich nie lubicie, możecie pominąć.
Doskonały na świąteczny stół, dlatego też na zdjęciu w świątecznej oprawie.
Zapraszam!
Sernik wiedeński
Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego (3-krotnie mielony lub wiaderkowy np. Piątnica, Wieluń)
- 5 dużych jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu)
- 3 garści rodzynek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- czekoladowe gwiazdki lub inne dekoracje
Wykonanie:
Żelazną zasadą każdego sernika są produkty w temperaturze pokojowej, zatem wyciągnijmy je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem.
W dużej misce umieszczamy jajka i cukier, miksujemy aż się połączą, niezbyt długo. Następnie dodajemy ser, po kilka łyżek, ciągle miksując.
Na koniec dodajemy ekstrakt, mąkę i rodzynki. Dokładnie mieszamy.
Do silikonowej tortownicy (polecam te z ceramicznym spodem) wlewamy naszą masę serową. Sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., zmniejszamy temperaturę do około 150 st. i pieczemy przynajmniej godzinę. Maksymalnie 1,5 godziny.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wyciągamy z formy, dekorujemy polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady i masła, roztopionych na parze (miskę układamy nad naczyniem z gorącą wodą, tak aby spód nie dotykał wody). Na koniec układamy czekoladowe dekoracje i pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!