Kolejna świąteczna słodkość, oczywiście nie ostatnia, jeszcze Was nieco pomęczę! :-)
Tym razem wariacja z udziałem żurawiny (tutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok mleczny z żurawiną, muffinki waniliowo-żurawinowe) w wersji piernikowej.
Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, sycące. Smakuje nieco jak czekoladowy piernik.
Poczęstowaliśmy nim naszych znajomych i wszystkim bardzo smakowało, Wam również przypadnie do gustu.
Zapraszam!
Składniki:
Wykonanie:
Olej, jajka, śmietanę mieszamy dokładnie w jednym naczyniu.
Dodajemy stopniowo przesiane sypkie składniki, ciągle mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
Na koniec dodajemy żurawinę i skórkę pomarańczową.
Ciastem wypełniamy foremkę. Ja użyłam foremki w kształcie śnieżynki o średnicy ok. 17 cm. Z takiej ilości ciasta otrzymałam 3 śnieżynki.
Możecie również upiec ciasto w keksówce czy większej foremce.
Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 st. (do suchego patyczka, podaję czas pieczenia w formie, której używałam). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zapraszam!
Piernikowe ciasto z żurawiną
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 75 ml oleju
- 2 jajka
- 180 g cukru pudru
- 200 g śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 120 g świeżej lub suszonej żurawiny
- 1 łyżka kakao
- odrobina mleka
Wykonanie:
Olej, jajka, śmietanę mieszamy dokładnie w jednym naczyniu.
Dodajemy stopniowo przesiane sypkie składniki, ciągle mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
Na koniec dodajemy żurawinę i skórkę pomarańczową.
Ciastem wypełniamy foremkę. Ja użyłam foremki w kształcie śnieżynki o średnicy ok. 17 cm. Z takiej ilości ciasta otrzymałam 3 śnieżynki.
Możecie również upiec ciasto w keksówce czy większej foremce.
Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 st. (do suchego patyczka, podaję czas pieczenia w formie, której używałam). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!