Czy blok mleczny może być dobrą propozycją na Święta? Jak najbardziej tak!
Dużo wanilii, świeża żurawina, odrobina pracy i czasu na dobre schłodzenie i mamy gotowy pyszny, słodki deser, przełamany nieco kwaśnym smakiem żurawiny (chociaż ta przemrożona jest odrobinę mniej kwaśna).
Każdy zna klasyczny blok czekoladowy, czasem z bakaliami czy herbatnikami, ja prezentuję Wam moją wersję, równie smaczną jak oryginał :-).
Zapraszam!
Blok mleczny z żurawiną
Składniki:
- 550 g mleka w proszku
- 250 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 1 laska wanilii
- 3 garści świeżej żurawiny, zamrożonej
Wykonanie:
Masło drobno kroimy, roztapiamy w rondelku, przelewamy do większego naczynia.
Dodajemy cukier i wodę, dokładnie mieszamy. Następnie mleko w proszku, ziarenka z laski wanilii, mieszamy.
Silikonową keksówkę zaczynamy napełniać masą, najlepiej podzielmy masę na mniej więcej 4 części.
Najpierw nakładamy 1/4 masy, ugniatamy, posypujemy garścią żurawiny, nakładamy kolejną część masy, żurawinę, aż do wyczerpania składników.
Dokładnie ugniatamy i wyrównujemy. Keksówkę owijamy folą spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Smacznego!