Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda?
Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym.
Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę, że jak najbardziej to się udało. Poza tym, mak przynosi dobrobyt, więc nie może go zabraknąć w czasie Świąt.
Aby dodać swoim wypiekom jeszcze bardziej świątecznego wyglądu, wystarczy wykorzystać takie papilotki do babeczek. Dodatkowo w zestawie znajdziecie te piękne renifery, którym tylko brakuje sań Św. Mikołaja :-).
Zapraszam!
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego… dodaję go do wszystkiego :-).
Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 70 ml oleju rzepakowego
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 laska wanilii
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascaropne
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki suchego, mielonego maku
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- wiórki kokosowe i złoty barwnik do dekoracji
Jajka i olej umieszczamy w misce, mieszamy trzepaczką. Dodajemy skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii oraz cukier, mieszamy.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z mokrymi składnikami, tylko do połączenia się składników.
Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości, babeczki pieczemy ok. 15 minut w 180 st. Do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, cukier, mak i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy.
Dekorujemy za pomocą szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wiórki do dekoracji wrzucamy do woreczka, dosypujemy odrobinę złotego barwnika, woreczek zawiązujemy, a zawartość rozcieramy palcami, aby barwnik pokrył wiórki. Posypujemy nimi babeczki. Chłodzimy.
W każdą babeczkę wbijamy dekoracyjnego renifera.
Smacznego!