Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto.
Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem!
Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy.
Zapraszam!
Risotto ze szpinakiem
Składniki:
- 120 g ryżu arborio
- 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 100 ml białego wina
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 100 g sera gorgonzola
- kilka łyżek masła
Wykonanie:
Rozmrożony szpinak (lub świeży drobno poszatkowany) wrzucamy na rozgrzane masło z rozdrobnionym czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Odstawiamy na bok.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, lekko szklimy, dodajemy ryż i wino.
Gotujemy kilka minut, aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu).
Wtedy dodajemy stopniowo bulion, mieszamy, ciągle gotujemy.
Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion, do risotto dodajemy ser, kilka łyżek masła i szpinak.
Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!