Risotto ze szpinakiem

Witajcie!

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto.


Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem!



Risotto szpinakowe

Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy.


Zapraszam!



Risotto ze szpinakiem


Składniki:
  • 120 g ryżu arborio
  • 200 g  mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 100 ml białego wina 
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz 
  • 100 g sera gorgonzola 
  • kilka łyżek masła 


Wykonanie:
Rozmrożony szpinak (lub świeży drobno poszatkowany) wrzucamy na rozgrzane masło z rozdrobnionym czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Odstawiamy na bok.


Cebulę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, lekko szklimy, dodajemy ryż i wino. 


Gotujemy kilka minut, aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu). 



Risotto ze szpinakiem

Wtedy dodajemy stopniowo bulion, mieszamy, ciągle gotujemy.


Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion, do risotto dodajemy ser, kilka łyżek masła i szpinak. 


Mieszamy, jeszcze kilka minut gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. 


Smacznego!