Wypiek na weekend? Zdecydowanie musi to być coś smacznego i wyjątkowego!
Z pewnością takim deserem jest sernik dyniowy z nutą korzennych przypraw, który zaskoczy Was swoim smakiem i idealną kremową konsystencją.
Wypiek godny polecenia na jesiennie dni :-).
Zapraszam!
Inspirowane przepisem Doroty z Moich Wypieków.
Korzenny sernik dyniowy
Składniki:
- 750 g tłustego twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 190 g cukru
- 425 g puree z dyni
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do dyni
- ciasto na spód sernika - uniwersalny przepis znajdziesz pod linkiem
Wykonanie:
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyciągnij je 2 godziny przed pieczeniem.
Jajka, żółtka, sok z cytryny, mąkę, cukier i przyprawę dokładnie zmiksuj, następnie dodaj puree z dyni i ponownie dokładnie połącz.
Następnie dodawaj stopniowo ser, ciągle miksując, aż masa będzie jednolita i gładka.
Masę serową wylej na podpieczony spód.
Akurat ten sernik postanowiłam upiec razem z parą wodną, czyli na spodzie piekarnika położyłam zamknięcie od naczynia żaroodpornego wypełnione gorącą wodą.
Sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st., a następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. i pieczemy go nieco ponad godzinę.
Masa powinna być zwarta, ale nie sprawdzajcie jej patyczkiem, ten sposób się niestety nie sprawdza przy sernikach.
Upieczony sernik studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
Można go udekorować bitą śmietaną i posypać odrobiną przyprawy do dyni.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Smacznego!