Domowe powidła śliwkowe

Witajcie!

Powidła śliwkowe to jeden z bardziej pracochłonnych przetworów, ponieważ trzeba na nie poświęcić po kilka godzin przez 3 dni. Wtedy są idealne, gęste i w charakterystycznym ciemnym kolorze.



Powidła ze śliwek

Pamiętacie przepis na czekoladowy piernik najeżony bakaliami? Takie domowe powidła śliwkowe możecie do niego użyć, więc tym bardziej polecam je przygotować, nie zmarnują się, gwarantuję Wam :-).


Zapraszam!



Domowe powidła śliwkowe


Składniki:
  • 3 kg słodkich śliwek węgierek
  • opcjonalnie cukier i ulubiona przyprawa np cynamon
  • 3 dni :-)

Wykonanie:

Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i drobno kroimy.

Wrzucamy do dużego garnka i smażymy około 2 godziny, odstawiamy do następnego dnia.



Powidła ze śliwek

Przez kolejne dwa dni powtarzamy te czynności, aż osiągniemy pożądaną konsystencję powideł.


Na koniec możemy je dosłodzić lub przyprawić. Jeśli przeszkadzają Wam skórki, które pozostały w powidłach, można całość zblendować.



Powidła ze śliwek

Gotowe powidła przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy (ja pasteryzuję około 15 minut na mokro, w garnku z gotującą się wodą).


Smacznego!