Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba 2013.
Nie mogło u mnie oczywiście zabraknąć bochenka, którym się mogliśmy delektować cały dzień.
Ciabatta jest moim ulubionym pieczywem, znajdziecie już kilka wariacji na jej temat na blogu, więc i w tym ważnym dniu musiała się pojawić.
Przygotowałam ją w ramach akcji
Zapraszam!
Ciabatta z oliwkami
Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 100 g zielonych oliwek
- 250 ml ciepłej wody
Mąkę pszenną, sól, drożdże i ciepłą wodę mieszamy łyżką w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
Następnie dodajemy mąkę żytnią i oliwki (mogą być posiekane w plasterki), wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego bochenek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.
Wyrośniętą ciabattę pieczemy 30 minut w 180 st.
Smacznego!
English version
Ciabatta with olives
Ingredients:
Then add the rye flour and olives (can be chopped into slices), knead the dough. Form in a loaf, put on a baking tray and leave covered for 1.5 hours.
Bake 30 minutes at 180 degrees.
Enjoy!
English version
Ciabatta with olives
Ingredients:
- 275 g of wheat flour
- 150 g of rye flour
- 1 teaspoon of dried yeast
- 1 teaspoon of salt
- 100 g green olives
- 250 ml of warm water
Then add the rye flour and olives (can be chopped into slices), knead the dough. Form in a loaf, put on a baking tray and leave covered for 1.5 hours.
Bake 30 minutes at 180 degrees.
Enjoy!