Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Dzień dobry!

W zdecydowanej większości domów w niedzielę był na obiad rosół. Domyślam się również, że nieco go zostało i coś trzeba z nim zrobić...


Domowy rosół jest wspaniałą bazą do zup, więc czemu właśnie nie zrobić z niej zupy? Zupy pomidorowej?



Pomidorówka

Jest początek jesieni, to właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z pomidorów!


Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie aby była ostrzejsza, dopracie ją ulubionymi przyprawami.


Zapraszam!



Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów


Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów (bardzo dojrzałych, ja użyłam odmiany Lima) 
  • kilkanaście listków świeżej bazylii 
  • sól, pieprz 
  • 0,5 l bulionu 
  • 2 łyżki śmietany 18% 
  • opcjonalnie czosnek

Wykonanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, usuwamy nasady szypułek, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z bazylią, gotujemy, aż pomidory się rozpadną.


Następnie masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się nasionek.


Do powstałego przecieru dodajemy bulion, przyprawy, 2 łyżki śmietany zmieszanej z odrobiną zupy.



Zupa pomidorowa

Gotujemy jeszcze kilka minut.


Podajemy z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym.


Smacznego!