W zdecydowanej większości domów w niedzielę był na obiad rosół. Domyślam się również, że nieco go zostało i coś trzeba z nim zrobić...
Domowy rosół jest wspaniałą bazą do zup, więc czemu właśnie nie zrobić z niej zupy? Zupy pomidorowej?
Jest początek jesieni, to właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z pomidorów!
Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie aby była ostrzejsza, dopracie ją ulubionymi przyprawami.
Zapraszam!
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów (bardzo dojrzałych, ja użyłam odmiany Lima)
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
- 0,5 l bulionu
- 2 łyżki śmietany 18%
- opcjonalnie czosnek
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, usuwamy nasady szypułek, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z bazylią, gotujemy, aż pomidory się rozpadną.
Następnie masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się nasionek.
Do powstałego przecieru dodajemy bulion, przyprawy, 2 łyżki śmietany zmieszanej z odrobiną zupy.
Gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!