Naleśniki to bardzo prosta potrawa, którą każdy lubi :-). Prawda?
Można je przygotowywać na wiele sposobów, na słodko, ostro, wytrawnie, z różnymi dodatkami.
Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki i oprócz tego wkrótce dołączą do nich inne, nieco zdrowsze, można rzec - dietetyczne.
Ja dzisiaj serwuję Wam wersję biszkoptową, czyli bardzo lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem słodkiej śmietanki, serka mascarpone i owoców leśnych.
Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
Zapraszam!
Naleśniki biszkoptowe
Składniki:
- 2 jajka (rozmiar L)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju (powinien być delikatnie podgrzany)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- owoce leśne
- śmietana 30 %
- serek mascarpone
- cukier puder
Wykonanie:
Żółtka, mleko, cukier i olej dokładnie miksujemy.Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę.
Do masy z żółtkami dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek i sól, mieszamy, a następnie dodajemy ubite białka.
Masę odstawiamy na 15 minut, a następnie smażymy naleśniki na złoto, na rozgrzanej patelni.
Gotowe naleśniki napełniamy ubitą śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone i odrobiną cukru (w stosunku 1:1) i owocami.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!