Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-).
Każdy ma swoją ulubioną zupę dyniową, więc dzisiaj prezentuję Wam mój sposób na nią, z dodatkiem pomidorów i papryk.
Kiedyś nie byłam fanką dyni, ale jak widzicie, zaczynam się do niej przekonywać dzięki takim pysznym daniom :-).
Zapraszam!
Zupa krem z pieczonych warzyw (dyniowa)
- ok. 1,5 kg dyni (bez skórki, pestek, miąższu)
- 6 pomidorów (odmiana Lima)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 cebula żółta
- 1 cebula czerwona
- 5 ząbków czosnku
- ok. 750 ml bulionu
- śmietana kremówka (kilka łyżek)
- przyprawy : sól, pieprz, oregano, słodka papryka, imbir
- kiełki
- opcjonalnie chipsy z szynki serrano (plasterek układamy na ruszcie w piekarniku i pieczemy około 15 minut w 200 st., powinien się lekko pofalować i zrobić chrupiący)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do około 180-200 stopni. Dynię pokrojoną w małe kawałki, pomidory przekrojone na połówki i pozbawione gniazd nasiennych, cebule przekrojone na połówki, papryki i ząbki czosnku w całości układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny. Papryki należy prznajmniej raz obrócić i jeśli zacznie czernieć skórka, to wyciągnąć je wcześniej. Dynia powinna zmięknąć.
Warzywa studzimy, pomidory wydrążamy łyżeczką lub poprostu ściągamy z nich skórkę, z papryki również (jak również nasionka z wewnątrz). Cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia i blendujemy na kremową masę. Dodajemy nieco śmietany dla zabielenia oraz przyprawy. Następnie dodajemy bulion i zagotowujemy zupę. Jeśli chcemy aby zupa była bardzo gęsta, należy dodać go nieco mniej.
Gotową zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy kiełkami np. brokuła i dekorujemy chipsem z szynki serrano, jeśli zdecydowaliśmy się go zrobić.
Smacznego!