Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami.
Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.
Nie pożałujecie! :-)
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Ucierane ciasto z owocami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców (u mnie śliwki)
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
Wykonanie:
Aby zminimalizować ryzyko zakalca, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pracę rozpoczynamy od utarcia masła, dodajemy stopniowo cukier, szczyptę soli, a następnie jajka.
Wszystkie składniki sypkie przesiewamy i stopniowo dodajemy do mokrych składników, mieszamy ręcznie, łyżką lub szpatułką.
Masę wylewamy na formę, ja użyłam tortownicy ok. 23 cm średnicy.
Owoce, u mnie śliwki, dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście, rozcięciem do góry, możemy lekko docisnąć.
Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę i dokładnie pokrywamy nią ciasto i owoce.
Ciasto wstawiamy do pikarnika rozgrzanego do 175 st. i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Na koniec możecie zrumienić kruszonkę górną grzałką.
Smacznego!