Dzień dobry!
Dzisiaj mam dla Was najdelikatniejesze, najbardziej puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić. W sam raz do herbaty czy kawy.
A owoce? Możecie użyć truskawek, malin, jeżyn, śliwek, jabłek - każdego sezonowego czy ulubionego owocu.
Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym, ale bardzo udanym eksperymentem.
Zapraszam!
Ciasto drożdżowe z owocami
Składniki:
Ciasto:
- ok. 500 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 100 g masła (roztopione i przestudzone)
- 35 g świeżych drożdży (lub równowartość suchych)
- 2 jajka (rozmiar L)
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 60 g masła
- owoce - u mnie kilka garści truskawek
Wykonanie:
Z drożdży przygotowujemy zaczyn - drożdże kruszymy, dodajemy do nich kilka łyżek cukru i mąki oraz niewielką ilość mleka, dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość.
Następnie zaczyn mieszamy z jajkami, masłem, cukrem i mlekiem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę, ciągle mieszając. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie musi odchodzić od dłoni. Ciasto posypujemy mąką, zostawiamy pod przykryciem i czekamy aż podwoi objętość.
Gotowe przelewamy do formy (długiej keksówki), posypujemy owocami, można je lekko wcisnąć w ciasto i posypujemy kruszonką (zagniatamy dokładnie mąkę, cukier i masło).
Pieczemy w 180 st. około 40 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!