Dzisiaj mam dla Was post o tym jak przygotować idealne jajko w koszulce.
Takie, które będzie estetycznie wyglądać i przygotujecie je w bardzo szybki i łatwy sposób.
Co będzie nam potrzebne:
- garnek
- folia spożywcza
- kokilka lub inne małe naczynie
- oliwa z oliwek
- jajka :-)
Kokilkę wypełniamy folią spożywczą, smarujemy ją delikatnie oliwą (folię :-) ), tam gdzie będzie się stykać z jajkiem. Do folii delikatnie wbijamy jajko, zbieramy rogi folii do góry i ściskamy tuż nad jajkiem, tak aby usunąć powietrze z wewnątrz powstałej sakiewki.
Nastepnie folię nad palcem wygładzamy, skręcamy odrobinę tuż nad jajkiem i wiążemy węzełek, który zsuwamy tuż nad jajko.
Tak przygotowane jajka wkładamy go lekko gotującej się wody na około 3 minuty. Białko musi być całkowicie ścięte, a żółtko płynne.
Następnie ugotowane jajka wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą i lodem, później ponownie je podgrzewamy w ciepłej wodzie - ten etap pominęłam i od razu podawałam jajka, jednak jeśli chcecie, możecie go wypróbować.
Następnie rozcinamy folię i wyciągamy z niej jajko.
Ja je ułożyłam na liściach szpinaku skropionych zredukowanym octem balsamicznym i pomidorkach. Jajko na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Mam nadzieję, że ten sposób wyda się Wam łatwiejszy niż wbijanie jajka do gotującej się wody z octem (drugi sposób na przygotowanie jajka w koszulce) i że wykorzystacie go do przygotowania pysznego śniadania.
Pomysł przygotowania jajka w ten sposób podpatrzyłam w MasterChef Australia:Master Class.
Pozdrawiam i życzę smacznego!