Wciąż przygotowuję różne przetwory, dzisiaj padła kolej na chutney.
Chutney to tradycyjny gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z owoców i warzyw, na pikantnie lub bardziej słodko.
Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi.
Moja wersja jest wersją nieco słodką, ale bardzo smaczną.
Gorąco polecam Wam przygotowanie takiego przetworu.
Zapraszam!
Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów (dojrzałe, odmiana Lima)
- 700 g brzoskwiń
- 3 łyżeczki zielonego pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 2 czerwone cebule
- nasiona z 4 gwiazdek anyżu
- 150 g brązowego cukru
- 150 ml octu jabłkowego
- sól
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Zarówno pomidory jak i brzoskwinie sparzamy wrzątkiem, następnie hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, z pomidorów dodatkowo usuwamy nasady szypułek. Z brzoskwiń usuwamy pestki. Pomidory i brzoskwinie kroimy w średnią kostkę.
Cebulę również kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy i na odrobinie oliwy podsmażamy w garnku razem z anyżem.
Dodajemy pozostałe składniki, również przyprawy i całość gotujemy na małym ogniu, kawałki warzyw i owoców powinny się rozpaść, a płyn odparować. Co jakiś czas mieszamy.
Gotowy chutney nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, obracamy do góry dnem.
Smacznego!