Dzisiaj mam dla Was ciut zaległy przepis na lody czekoladowe, które wykonacie bez maszyny do lodów, jak również bez mieszania w trakcie zamrażania.
Gwarantuję, że lody będą puszyste, miękkie i bardzo smaczne :-).
Spróbujecie?
Zapraszam!
Najlepsze domowe lody czekoladowe
Bez mieszania, bez maszynki!
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
- 100 g cukru (można dać więcej, jednak tyle daje wystarczającą słodkość)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka wody przegotowanej, ciepłej
Na początku musimy przygotować 3 miski. W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.
Do żółtek dodajemy 50 g cukru i 1 łyżkę wody oraz stopniowo czekoladę. Miksujemy aż masa będzie gęsta i puszysta.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ponownie.
Śmietanę również ubijamy na sztywną pianę.
Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo, po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszamy.
Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin, można też zostawić na dłuższy czas.
Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby było możliwe uformowanie kulek łyżką do lodów.
Z powodu obecności surowych jajek lepiej spożyć lody szybko.
Dobrze smakują z owocami leśnymi.
Smacznego!