Kto lubi pianki marshmallow ręka do góry!
A kto nie lubi chemii w nich zawartej? :-)
Dzisiaj mam dla Was prosty przepis jak w domowych warunkach zrobić pianki, które są bardzo zbliżone smakowo do tych, które spotykamy w sklepach.
Ciekawi? :-)
Zapraszam!
Inspiracja AllRecipes.
Domowe pianki marshmallow
Składniki:
- 125 g cukru pudru
- 400 g drobnego cukru
- 300 ml wody
- 1 łyżka Golden Syrup
- 4 łyżki żelatyny
- 2 białka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- różowy barwnik spożywczy
Pozostałą wodę wlewamy do miski, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Do gotowego syropu energicznie, ciągle mieszając trzepaczką dodajemy żelatynę i odstawiamy na bok.
Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce, a następnie powoli dodajemy nasz syrop, ciągle miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt i odrobinę barwnika.
Foremkę obficie posypujemy cukrem pudrem, wlewamy do niej masę i pozostawiamy na 8 godzin w lodówce.
Następnie wierzch pianki oprószamy cukrem pudrem i wycinamy pożądane kształty.
Smacznego!
Zapewne padnie pytanie czy można je zapiekać nad ogniem. Ja sprawdzałam jedynie zaplaniczką i się lekko przypalały i miękły, więc raczej to normalna reakcja, jednak nad ogniem nie próbowałam.