Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne karmelizowane brzoskwinie (i nektarynki) z dodatkiem lodów i musli.
Idealne letnie drugie śniadanie, czy też deser, który dostarczy nam nie lada przyjemności na podniebieniu.
Skarmelizowane owoce z miodem i cynamonem, kulka zimnych lodów i chrupiące musli.
To nie może smakować źle :-).
Pozostałe przepisy z użyciem Fitelli znajdziecie TUTAJ.
Zapraszam!
Karmelizowane brzoskwinie z lodami
Składniki:
- 3 brzoskwinie lub nektarynki (u mnie 2 nektaryny i 1 brzoskwinia, najlepiej twarde)
- kilka łyżek miodu
- 1 łyżeczka cynamonu (najlepiej świeżo startego)
- lody (na zdjęciu lody malaga)
- musli Fitella Musli lekkie suszona śliwka, rodzynki, słonecznik (może być również dowolne inne)
Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na 8 części.
Na patelni rozgrzewamy miód, układamy na nim cząstki owoców, posypujemy cynamonem i karmelizujemy przez kilkanaście minut (miód powinien ściemnieć, ale się nie spalić, a owoce lekko zbrązowieć i zmięknąć).
Gotowe owoce układamy na talerzu, dodajemy kulkę lodów i posypujemy musli.
Można również jeść na zimno, na wynos np. z jogurtem naturalnym zamiast lodów.
Smacznego!
Wartości odżywcze i energetyczne w 100 g suchego produktu Fitella
Wartość energetyczna : 364 kcal
Białko : 8,4 g
Węglowodany : 64,6 g
w tym cukry : 13,5 g
Tłuszcz : 6,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,3 g
Błonnik : 6,9 g
Sód : 0,39 g