Morelowe lody jogurtowe

Witajcie!

Dzisiaj mam dla Was pyszne lody morelowe, które spokojnie można nazwać dietetycznymi, jeśli tylko wykluczycie z nich cukier.


Nie sądziłam, że lody na bazie jogurtu mogą tak dobrze smakować, wcześniej jadałam tylko jogurt mrożony, z różnymi dodatkami w formie posypek i zdecydowanie lepiej smakuje z dodatkiem owoców.



Lody z jogurtu i moreli

Lody jak widzicie mają piękny, słoneczny kolor i nie sposób się im oprzeć.


Spokojnie możecie je również przygotować z innych sezonowych owoców, ja na pewno przetestuję jeszcze inne połączenia i się z Wami nimi podzielę.


Tymczasem zapraszam do zapoznania się z przepisem :-).



Morelowe lody jogurtowe


Składniki:
  • 500 g moreli, najlepiej dojrzałych, lekko miękkich
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • cukier

Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy oczywiście od zamrożenia misy do wyrobu lodów, jak również schłodzenia jogurtu.


Morele dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy owoce na ćwiatrki.


Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier (lub inną substancję do posłodzenia), u mnie było to 8 łyżek, gotujemy na małym ogniu, aż owoce się całkiem rozpadną i odparują.


Masę możemy dokładnie zblendować, aby pozbyć się większych kawałków skórek, lub przetrzeć przez sitko. Morele dobrze chłodzimy.



Domowe lody jogurtowe

Jogurt łączymy z musem i wlewamy do włączonej maszyny do lodów.


Kręcimy aż masa zgęstnieje (u mnie trwało to ok. 20 minut), przekładamy lody do oddzielnego pojemnika i domrażamy, aby dało się formować kulki.


Lody można również wykonać tradycyjną metodą, miksując masę co godzinę w trakcie mrożenia.


Smacznego!