Dzisiaj mam dla Was pyszne lody morelowe, które spokojnie można nazwać dietetycznymi, jeśli tylko wykluczycie z nich cukier.
Nie sądziłam, że lody na bazie jogurtu mogą tak dobrze smakować, wcześniej jadałam tylko jogurt mrożony, z różnymi dodatkami w formie posypek i zdecydowanie lepiej smakuje z dodatkiem owoców.
Lody jak widzicie mają piękny, słoneczny kolor i nie sposób się im oprzeć.
Spokojnie możecie je również przygotować z innych sezonowych owoców, ja na pewno przetestuję jeszcze inne połączenia i się z Wami nimi podzielę.
Tymczasem zapraszam do zapoznania się z przepisem :-).
Morelowe lody jogurtowe
Składniki:
- 500 g moreli, najlepiej dojrzałych, lekko miękkich
- 500 ml jogurtu naturalnego
- cukier
Pracę rozpoczynamy oczywiście od zamrożenia misy do wyrobu lodów, jak również schłodzenia jogurtu.
Morele dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy owoce na ćwiatrki.
Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier (lub inną substancję do posłodzenia), u mnie było to 8 łyżek, gotujemy na małym ogniu, aż owoce się całkiem rozpadną i odparują.
Masę możemy dokładnie zblendować, aby pozbyć się większych kawałków skórek, lub przetrzeć przez sitko. Morele dobrze chłodzimy.
Jogurt łączymy z musem i wlewamy do włączonej maszyny do lodów.
Kręcimy aż masa zgęstnieje (u mnie trwało to ok. 20 minut), przekładamy lody do oddzielnego pojemnika i domrażamy, aby dało się formować kulki.
Lody można również wykonać tradycyjną metodą, miksując masę co godzinę w trakcie mrożenia.
Smacznego!