Drugie śniadanie z Fitellą #12 Prosty deser jogurtowy w słoiku

Witajcie!

Dzisiaj mam dla Was pomysł na deser w słoiku! Nieco oryginalny, nieco niespotykany, może część z Was jeszcze nie zna tego patentu, a warto go poznać :-).



Deser w słoiku

Jest to świetna opcja dla osób, które chcą zabrać ze sobą jakiś deser na bazie jogurtu, serka czy innej bardziej lub mniej płynnej substancji, a nie mają pod ręką szczelnego plastikowego pojemnika.


Pusty słoik w każdej spiżarni się znajdzie napewno :-).


Deser możecie przygotować praktycznie ze wszystkiego. Musli, bakalie, świeże owoce, jogurty, serki, maślanka. Co kto lubi, co kto ma pod ręką. Ja dzisiaj prezentuję Wam pomysł na użycie płatków Fitella do takiego prostego deseru.


Inne przepisy z serii 'Drugie śniadanie z Fitellą' znajdziecie TUTAJ.


Jest to ostatni wpis z tej serii, więc wkrótce spodziewajcie się konkursu! :-)


Zapraszam!



Prosty deser jogurtowy w słoiku


Składniki:
  • jogurt naturalny
  • frużelina truskawkowa (lub dowolna inna konfitura, dżem)
  • płatki Fitella Płatki z pełnego ziarna pszenicy diet

Wykonanie:
Składniki podaję bez proporcji, ponieważ to zależy od wielkości słoiczka w którym będzie przygotowywać deser. Ja na 2 małe słoiki użyłam 1 opakowania jogurtu (200 ml), kilku łyżek frużeliny i graści płatków.


Na spód naszego słoika wsypujemy odrobinę płatków, można je lekko pognieść.



Deser z jogurtu i truskawek

Następnie jogurt, tak aby przykrył płatki, kolejno frużelinę, jogurt, płatki, do zapełnienia słoika.


Słoik zakręcamy, a sznurkiem lub wstążką przywiązujemy do niego łyżeczkę.




Smacznego!



Wartości odżywcze i energetyczne 100 g płatków z pszenicy

Wartość energetyczna : 370 kcal
Białko : 13,5 g
Węglowodany : 64,4 g
w tym cukry : 3,0 g
Tłuszcz : 3,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,1 g
Błonnik : 15,5 g
Sód : 0,7 g