Któż z nas nie lubi domowych konfitur?
Ja je bardzo lubię i mimo iż moją ulubioną zawsze będzie truskawkowa, to czasem kuszę się na inne smaki jak np. wiśniowy, czy właśnie jagodowy.
Jak zauważycie w przepisie, konfitury są proste do zrobienia, więc zachęcam gorąco! Miło jest zimą otworzyć słoiczek własnego, domowego przetworu, w którym zamknęliśmy trochę lata.
Zapraszam!
Konfitura jagodowa
Składniki:
- 500 g jagód
- 100 g cukru (lub więcej)
Wykonanie:
Konfitury wbrew pozorom są bardzo proste do wykonania, mimo iż ciut czasochłonne.Jagody dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek, dodajemy do nich cukier i smażymy w garnku, aż uzyskają zadowalającą nas konsystencję.
Ja lubę gęste, więc smażę je dość długo.
Pamiętajcie, że rozgrzana konfitura zawsze jest rzadsza, a po ostygnięciu gęstnieje, więc lepiej, aby była nieco lejąca się.
Następnie konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego!