Zdecydowanie jestem burgerożercą. Mogłabym burgery jeść i jeść, dlatego też od czasu do czasu przygotowujemy różne wariacje burgerowe.
Na przykład mieliście już okazję zobaczyć burgery z mięsa i soczewicy, więc teraz pora na rybne, zrobione z łososia.
Każda ryba dobrze smakuje z cytryną, dlatego też do masy mięsnej dodałam startą skórkę z cytryny, aby była bardziej aromatyczna i to był strzał w dziesiątkę.
Dawno Mąż tak nie chwalił obiadu :-).
Zapraszam!
Burgery rybne (z łososiem)
Składniki:
Burger:
Wykonanie:
Z łososia usuwamy skórkę i bardzo drobno kroimy pozostałe mięso, w kostkę.
Z dokładnie umytej i wyparzonej cytryny ścieramy skórkę na małych oczkach i dodajemy do łososia.
Dodajemy również jajko, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być zwarta.
Na rozgrzanym oleju smażymy uformowane dłońmi burgery. Każdy po włożeniu do bułki skrapiamy sokiem z cytryny.
Aby przygotować sos mieszamy majonez i śmietanę w stosunku 1:1, dodajemy łyżkę soku z cytryny i przyprawy.
Przekrojone bułeczki smakrujemy sosem, układamy rukolę, burgera z łososia, ogórki, pomidory, polewamy sosem i nakładamy drugą połówkę bułki. Abu burger się nie rozpadał w trakcie jedzenia, wbijamy w niego patyczek do szaszłyków.
Smacznego!
- 400 g filetu z łososia
- 1 jajko
- 1 cytryna
- bułka tarta (lub namoczona w mleku czerstwa bułka)
- sól, pieprz
Sos:
- śmietana, majonez (1:1)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- dodatki (u mnie pomidor, ogórek kiszony, rukola)
- domowe bułeczki (przepis pojawi się w oddzielnym poście)
Z łososia usuwamy skórkę i bardzo drobno kroimy pozostałe mięso, w kostkę.
Z dokładnie umytej i wyparzonej cytryny ścieramy skórkę na małych oczkach i dodajemy do łososia.
Dodajemy również jajko, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być zwarta.
Na rozgrzanym oleju smażymy uformowane dłońmi burgery. Każdy po włożeniu do bułki skrapiamy sokiem z cytryny.
Aby przygotować sos mieszamy majonez i śmietanę w stosunku 1:1, dodajemy łyżkę soku z cytryny i przyprawy.
Przekrojone bułeczki smakrujemy sosem, układamy rukolę, burgera z łososia, ogórki, pomidory, polewamy sosem i nakładamy drugą połówkę bułki. Abu burger się nie rozpadał w trakcie jedzenia, wbijamy w niego patyczek do szaszłyków.
Smacznego!