Dzisiaj chciałabym Wam pokazać pyszny i słodki syrop, którym możecie polać lody, sernik, czy każdy inny deser jaki sobie wymarzycie.
Mimo kwaskowatego smaku porzeczek i lekkiej goryczy wytrawnego wina czerwonego, syrop jest całkiem słodki i bardzo smaczny.
Jeśli tylko macie dostęp do ostatków czarnych porzeczek, możecie go z powodzeniem zrobić.
Zapraszam!
Syrop z czarnych porzeczek na czerwonym winie
Składniki:
- 1,5 kg czarnych porzeczek
- 2 l wytrawnego czerwonego wina
- cukier
Porzeczki dokładnie myjemy, oczyszczamy z szypułek. Wrzucamy do miski i dokładnie rozgniatamy.
Owoce zalewamy czerwonym winem i pozostawiamy na 48 godzin.
Po upłynięciu wyznaczonego czasu syrop odcedzamy, dodajemy do niego cukier, w stosunku 1:1 (czyli cukru dodajemy dokładnie tyle ile otrzymaliśmy płynu), a następnie podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
Syrop gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu.
Gdy syrop ostygnie, ponownie go filtrujemy np. przez sitko i rozlewamy do butelek.
Smacznego!