Sernik brzoskwiniowo-cynamonowy

Dzień dobry!

Pomysł na weekendowe pieczenie? Musicie upiec muffinki i ten sernik!



Sernik z brzoskwiniami i cynamonem

Zapytacie pewnie dlaczego?


Są dostępne świeżutkie brzoskwinie, polskie, a nie jakieś zagraniczne.

Są tanie!
A i muffinki i sernik są wyborne, nie ma się co zastanawiać.

W końcu znalazłam ser idealny na serniki (informacje poniżej), bo niestety nie mam maszynki, żeby sobie samodzielnie zmielić twaróg.


Sernik jest zwarty, nieco urósł (i opadł :-) ), ale dość równo, nie zaburza to jego pięknego wyglądu, a dodatek brzoskwiń i cynaomu jest rewelacyjny.


Zdecydowanie będzie tutaj więcej serników!


Zapraszam!



Sernik brzoskwiniowo-cynamonowy


Składniki:

Ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 10 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Masa serowa:
  • 1 kg dobrej jakości twarogu (ja używam twarogowo-sernikowego firmy Wieluń)*
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg brzoskwiń (obrane, odpestkowane)
  • 1 łyżeczka cynamonu

*Ser na sernik musi mieć jak najmniej wody, aby nasze ciasto nie było zbyt wilgotne, dlatego też wybrałam ser tej firmy, ponieważ nie raz stosowałam go zamiast masła na kanapki i uważam, że jest bardzo dobry. Jeśli używasz twarogu, przynajmniej 3 razy musisz go zmielić.


Wykonanie:
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania sernika powinny być w tempertaurze pokojowej, więc wyciągnij je ok. 2 godziny przed pieczeniem.


Najpierw zagniatamy kruche ciasto na spód sernika, wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy nim spód tortownicy (moja tortownica okazała się za mała na tyle składników, więc użyj większej niż 23 cm średnicy i przynajmniej o wysokości 7 cm lub więcej).




Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 180 st. Następnie studzimy.


Jajka, masło, budyń i cukier miksujemy razem, następnie dodajemy po łyżce sera i miksujemy, ma powstać kremowa, gładka, gęsta masa. Dzielimy ją na 2 połowy.


Połowę brzoskwiń kroimy w kostkę, a połowę blendujemy z cynamonem. 


Do jednej części sera dodajemy pokrojone brzoskwinie, a do drugiej połowy mus, dokładnie mieszamy.



Sernik z brzoskwiniami i cynamonem

Na ciasto wykładamy najpierw jasną masę, z kawałkami brzoskwiń, a następnie po łyżce, delikatnie masę z cynamonem.


Pieczemy około godzinę w 160 stopniach, jednak wszystko zależy od Waszego piekarnika. Następnie sernik studzimy w piekarniku, przechowujemy w lodówce, jest wtedy o niebo lepszy!


Smacznego!