Tarta z jagodami (borówkami)

Witam Was!

Truskawki się już niestety kończą, z dnia na dzień na straganach pojawiają się coraz brzydsze i coraz droższe. Ceny w Krakowie na Kleparzu sięgają już nawet 10 zł za 1 kg. Dobrze, że już przygotowałam zapasy na zimę - frużelinękonfiturę oraz część zamroziłam w całości.


Teraz "na salony" weszły jagody i maliny, więc trzeba korzystać póki jest czas!


Pierwszym jagodowym przepisem, który Wam zaprezentuję jest tarta jagodowa z dodatkiem migdałów i brązowego cukru.



Tarta z borówkami

Uprzedzając pytania - można użyć białego, jednak cukier brązowy nadaje jej całkiem inny smak, inną słodkość.


PS: odnośnie słowa "jagoda" - wiem, że jagoda to nazwa owocu, a nie nazwa rośliny, jednak w wielu miejscach w Polsce na borówki mówi się "jagody", ja również jestem z takiej szkoły ;-).


Zapraszam!


Wg. przepisu Łukasza Łuczaja z książki "Dzika kuchnia".



Tarta z jagodami (borówkami)


Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 40 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Masa migdałowa:
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki stopionego masła (lekko wystudzone)

  • 400 g borówek czarnych (jagód)
  • 4 łyżki brązowego cukru

  • roztrzepane jajko
  • brązowy cukier

Wykonanie:
Na początku przygotowujemy ciasto, ponieważ musi się schłodzić w lodówce.


Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól, masło i cukier i zaczynamy lekko wyrabiać, następnie dodajemy jajka. Ciasto musimy dość szybko wyrobić, ponieważ kruche nie lubi ciepła od dłoni. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki (można nawet do zamrażarki) na ok. 1 godzinę.


Następnie przygotowujemy masę migdałową: mieszamy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy.


Jagody mieszamy z cukrem.



Tarta z borówkami

Włączamy piekarnik, aby w czasie przygotowywania ciasta się rozgrzał - temp. 180 st.


Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części, 1 ponownie chowamy do lodówki, a pozostałe 2 łączymy i bardzo cienko wałkujemy.


Placek musi być nieco większy niż nasza forma (powinna mieć ok 24 cm średnicy). Gotowe rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i rozkładamy na formie (ja używam silikonowej, więc nie wymaga ona smarowania masłem i wysypania bułką tartą lub mąką). Formujemy brzegi tarty, aby nie spadały na dolną część. Całe ciasto nakłuwamy widelcem.


Na cieście równomiernie rozkładamy masę migdałową, a następnie jagody.


Pozostałe ciasto wyciągamy z lodówki, cienko wałkujemy i radełkiem wycinamy paski, najlepiej długości ok. średnicy naszej formy. Układamy z nich plecionkę na jagodach, każdą końcówkę przyczepiamy do brzegu ciasta.


Plecionkę dokładnie smarujemy jajkiem i obficie posypujemy cukrem.



Tarta z borówkami

Gotową tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.


Wyciągamy z formy dopiero po wystudzeniu.


Można ją podawać z bitą śmietaną lub jogurtem, jednak zapewniam Was, sama jest również wyborna.


Smacznego!