Knedle z morelami

Witam Was!

Sezon na morele już trwa, uśmiechają się do nas ze straganów na targach, więc nie da się ich zignorować!


Postanowiłam przygotować z nimi owocowe knedle. Moje morele były ogromne, może nie widać tego na zdjęciu, ale po 3 sztukach, byłam już bardzo najedzona ;-).




Przepis pojawia się tutaj również z powodu trwającego konkursu na jednym z blogów. Konkurs dotyczy książki "Droga do Różan".


Oto jej zapowiedź:



„Dworek w Różanach to rodzinny dom Zosi Boruckiej, która żyje tam szczęśliwie z ojcem, swoją dawną nianią Zuzanną, wśród przyjaciół. Z pasją zajmuje się kwiatowym ogrodem oraz ekologicznymi uprawami. I marzy o założeniu rodziny z Krzysztofem, którego kocha od dawna.

Jednak życie bywa przewrotne – rodzina Boruckich traci ukochane Różany. W Krakowie Zosia zaczyna nowe, zupełnie inne życie. Czy zazna jeszcze radości i szczęścia? Spełni marzenia o miłości? Czy otuchę i wsparcie da jej Krzysztof czy Eryk – przyjaciel, który nie ukrywa, że chciałby być kimś więcej?


Romantyczna opowieść o miłości, przyjaźni i rodzinie. O tym, że chcemy kochać i być kochane. O przyjemności, jaką czerpiemy z drobnych rzeczy: zapachu świeżego chleba, smaku konfitury z czereśni, feerii barw różanego ogrodu, spotkań z bliskimi. O radości życia. O szczęściu.”


Przepis pochodzi z powyższej książki.

Zapraszam!

Knedle z morelami


Składniki:
  • 500 g ziemniaków (masa po obraniu)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 8 dużych moreli
  • konfitura morelowa lub cukier

  • śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, po odcedzeniu przeciskamy przez praskę i studzimy.

W tym czasie dokładnie myjemy morele, z każdej usuwamy pestkę, starając się nie przekroić całkowicie owocu.

Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które następnie dzielimy na 8 części (chyba że nasze morele są niewielkie, wtedy więcej). Każdą kulkę dzielimy na 2 części - 2/3 i 1/3. Z każdej formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy na dłoni. 


Do środka moreli wkładamy nieco konfitury morelowej lub cukru, owoc układamy na większym placku, zakrywamy mniejszym i sklejamy boki, formując kulkę. Czynność powtarzamy przy każdej moreli.

Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 10 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.


Knedle podajemy ze śmietaną, konfiturą i odrobiną cukru.

Smacznego!