Mrożona kawa lawendowa

Witajcie!

Miało być pięknie i ciepło, jest deszcz, ale to nic nie szkodzi!


Akurat przygotujecie kawę, zamrozicie i będzie w sam raz na gorący dzień.


Kawa dzisiaj z nietypowym dodatkiem (podpatrzyłam u Klaudyny).



Lawendowa kawa mrożona

Kawa ma delikatny aromat lawendy, zdecydowanie nie jest dominujący, jest ciekawym dopełnieniem.


Jeśli nie macie dostępu do lawendy możecie zaparzyć ją z kardamonem, laską cynamonu czy wanilii, każdy znajdzie smak odpowiedni dla siebie.


Kiedy nie mam czasu na mrożenie kostek, zaparzam kawę w małej ilości wody, dopełniam zimnym mlekiem i też jest fajnie ;-).


Kostki zamróźcie w ciekawych formach np. serduszkach, na pewno zachwycicie swoich gości kawą w takiej formie.


Zapraszam!



Mrożona kawa lawendowa


Składniki:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 gałązki lawendy
  • filiżanka wrzątku
  • mleko
  • cukier lub inna rzecz do posłodzenia

Wykonanie:
Wykonanie jest bardzo proste - kawę zaparzamy w filiżance, wrzucamy do niej lawendę i pozostawiamy na kilka minut.


Wyciągamy lawendę, studzimy kawę i następnie przelewamy ją do foremki na lód.


Polecam używanie silikonowych w ciekawe kształty - u mnie serca.



Kawa mrożona z lawendą

Kawę mrozimy. Po zamrożeniu kilka kostek wrzucamy do szklanki, dodajemy cukier, mleko, dokładnie mieszamy i delektujemy się mrożoną kawą.


Pamiętajcie - nie zrywajcie lawendy w zanieczyszczonych miejscach, w bliskich odległościach dróg z dużym ruchem!



Lawendowa kawa mrożona

Smacznego!