Co planujecie zabrać ze sobą jutro na drugie śniadanie do pracy? Mam dla Was świetny pomysł!
Delikatne drożdżowe muffinki z dodatkiem kwaśnych wiśni i musli, bardzo smaczne i pożywne połączenie. Polecam!
Pozostałe pomysły na drugie śniadanie z Fitellą znajdziesz TUTAJ.
Zapraszam!
Drożdżowe muffiny z wiśniami
Składniki:
- 275 g mąki poznańskiej typ 500 marki Tesco
- 75 ml ciepłego mleka
- 50 g masła (roztopione i wystudzone)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 opakowanie suchych drożdży
- szczypta soli
- filiżanka wydrylowanych wiśni
- 1 opakowanie Fitella Musli lekkie z aloesem, żurawiną i ananasem (50 g)
- 1 jajko do posmarowania
Mąkę mieszamy dokładnie z cukrami, drożdżami i solą, dodajemy mleko, jajko i masło, zaczynamy wyrabiać ciasto.
Po chwili dodajemy wiśnie i musli, wiśnie mogą się nieco zmiażdżyć i puścić sok, nie trzeba się tym przejmować. Wyrabiamy elastyczne ciasto, pozostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem i w ciepłym miejscu.
Następnie z ciasta formujemy niewielkie kulki i umieszczamy w foremkach na babeczki. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, pod przykryciem. Każdą muffinkę przed upieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st., muffinki pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego!
Wartości odżywcze i energetyczne 50 g musli
Wartość energetyczna : 198 kcal
Białko : 3,3 g
Węglowodany : 37,3 g
w tym cukry : 8,6 g
Tłuszcz : 3,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,8 g
Błonnik : 3,6 g
Sód : 0,2 g