Muffinki z jagodami

Witajcie!

Wczoraj były muffiny drożdżowe z wiśniami, dzisiaj pora na muffiny jagodowe, bo już dawno chciałam je Wam pokazać!


Przepis banalny, jak to każdy przepis na muffiny ;-).



Muffinki z jagodami

Potrzebujecie szklankę jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane owocami, prawda? ;-)


Zapraszam!



Muffinki z jagodami


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • szklanka jagód (plus jagody do posypania)

Wykonanie:
Jak przy muffinkach - suche składniki łączymy w jednej misce, mokre w drugiej.


Stopniowo dodajemy suche do mokrych i mieszamy trzepaczką. Na sam koniec dodajemy umyte i oczyszczone z szypułek jagody, mieszamy łyżką.



Muffiny z jagodami

Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, dodatkowo każdą muffinkę posypujemy łyżeczką jagód.


Pieczemy 20 minut w 180 st., do suchego patyczka.



Muffinki z borówkami

Muffinki nie są bardzo słodkie, więc możecie albo dodać więcej cukru, albo posypać je cukrem pudrem po ostudzeniu.


Smacznego!