Wczoraj były muffiny drożdżowe z wiśniami, dzisiaj pora na muffiny jagodowe, bo już dawno chciałam je Wam pokazać!
Przepis banalny, jak to każdy przepis na muffiny ;-).
Potrzebujecie szklankę jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane owocami, prawda? ;-)
Zapraszam!
Muffinki z jagodami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 80 g roztopionego masła
- 2 jajka
- szklanka jagód (plus jagody do posypania)
Wykonanie:
Jak przy muffinkach - suche składniki łączymy w jednej misce, mokre w drugiej.
Stopniowo dodajemy suche do mokrych i mieszamy trzepaczką. Na sam koniec dodajemy umyte i oczyszczone z szypułek jagody, mieszamy łyżką.
Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, dodatkowo każdą muffinkę posypujemy łyżeczką jagód.
Pieczemy 20 minut w 180 st., do suchego patyczka.
Muffinki nie są bardzo słodkie, więc możecie albo dodać więcej cukru, albo posypać je cukrem pudrem po ostudzeniu.
Smacznego!