Czy macie czasem takie dni, że nie macie pomysłu na obiad?
Wiecie co robię w takich sytuacjach? Idę na targ i szukam inspiracji na straganach i stoiskach.
I tak wpadłam na cukinię i szalotki, a więc na pyszne placki z ich udziałem!
Placki są delikatne, zielone od dodanych warzyw.
Wybornie smakują z sosem czosnkowym, jednak same równie dobrze się prezentują.
Zapraszam!
Placki z cukinii
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie
- pęczek szalotek
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- bułka tarta
- sól, pieprz
- śmietana
- czosnek
Wykonanie:
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostawiamy na sitku aby odciekła z nadmiaru soku.
Szalotki myjemy i drobno siekamy.
Następnie przekładamy cukinię do miski, dodajemy szalotki, jajka, mąkę, przyprawy oraz bułkę tartą. Bułki dodajemy tyle, aby masa była zwarta. Dokładnie mieszamy.
Smażymy najlepiej na teflonowej patelni, bez użycia oleju, na rumiano.
Postanowiłam podać placki z sosem czosnkowym - kilka ząbków czosnku zblendowałam ze śmietaną 18 % i solą oraz pieprzem.
Smacznego!