Dzisiaj zapraszam Was na banalny przepis na kompot czereśniowy!
Lubię Wam pokazywać ładne zdjęcia, więc też musiał tutaj trafić ;-).
Każdy kompot to prosta sprawa, praktycznie wszystkie owoce możecie wrzucić do garnka i zalać wodą.
Ja zdecydowałam się go zrobić, bo znalazłam tanie czereśnie, czasem nie "marnujcie" takich za około 20 zł za kilogram! Warto je lepiej wykorzystać ;-). Moje kosztowały kilka zł, a wcale nie były najgorsze.
A kompoty, cóż... najlepsze do obiadu na gorący dzień!
Zapraszam!
Kompot czereśniowy
Składniki:
- 1 kg czereśni
- 1,5 l wody
- miód (opcjonalnie cukier)
- 100 ml wiśniówki (opcjonalnie)
Z czereśni usuwamy szypułki, wrzucamy je do garnka i zalewamy 1,5 l zimnej wody.
Gotujemy na niewielkim ogniu około 30 minut.
Dosładzamy miodem lub cukrem, odstawiamy do ostudzenia.
Przed podaniem dodajemy wiśniówkę, oczywiście w przypadku kompotu dla dorosłych!
Kompot możemy dodatkowo schłodzić w lodówce lub podać z kostkami lodu.
A czereśnie, które nam zostały, zjadamy na deser ze smakiem!
Smacznego!