Dzisiaj pora na kolejne lody!
Tym razem bardziej uśmiechną się właściciele maszynek do lodów, jednak osoby nie posiadające jej też sobie poradzą (ja sobie poradziłam ;-)).
Lody z dodatkiem masy kajmakowej (krówkowej) to coś, co musicie wypróbować.
Słodycz, przeplatająca się z nutką soli - kto jeszcze nie próbował takiego połączenia, bardzo polecam! Czekolada z dodatkiem soli też jest nieziemska!
Zapraszam!
Przepis znalazłam u Delimammy.
Lody z solonym kajmakiem
Składniki:
- 100 g mleka
- 250 g śmietany kremówki 36%
- 350 g masy kajmakowej (krówkowej)
- 1 łyżeczka soli (lub więcej)
Wykonanie:
W rondelku podgrzewamy mleko, kremówkę i kajmak, aż uzyskają jednolitą konsystencję.
Zestawiamy z ognia i solimy wedle naszego smaku - ja dodałam 1,5 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do oddzielnego naczynia i dokładnie studzimy (w lodówce ok. 1 godziny).
Jeśli posiadamy maszynkę, postępujemy wedle zaleceń producenta, jeśli nie, masa trafia do zamrażalnika.
Co godzinę ją wyciągamy i dokładnie miksujemy masę, czynność powtarzamy tyle razy, aż lody będą mieć odpowiednią, puszystą konsystencję.
Lody podajemy np. z pokruszonymi bezami.
Smacznego!