Lato. A jak lato, to ciasta z owocami! A jak już ciasto, to koniecznie z jogurtem i maślanką.
Cudownie wilgotne, rozpływające się w ustach. Znika w zbyt szybkim tempie ;-). Zdecydowanie.
Polecam i zapraszam!
Inspirowane ciastem Doroty.
Ciasto jogurtowo-maślankowe z owocami
Składniki:
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 300 g jogurtu naturalnego
- 300 g maślanki
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 600 g dowolnych owoców
Wykonanie:
Bardzo ważne przy tym cieście jest to, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, zatem około 2 godziny przed pieczeniem, wyciągnijcie składniki z lodówki.
W misce umieszczamy mokre składniki : olej, jajko, sok i skórkę z cytryny oraz cukier, mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt i maślankę, ponownie ucieramy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sodę. Ciasto powinno być dość gęste, o dość specyficznej konsystencji. Sami to również zauważycie ;-).
Ciasto przelewamy do formy - ja całość rozdzieliłam na okrągłą formę na tartę oraz na kwadratową. Ciasto wtedy jest nieco niższe, ale szybciej się upiecze.
Owoce - w moim przypadku morele i rabarbar, dokładnie myjemy. Każdą morelę przekrawamy na połowę, wyciągamy pestkę, a rabarbar kroimy w kostkę. Na cieście układamy owoce - morele rozcięciem do góry, rabarbar możemy po prostu rozsypać.
Ciasto pieczemy w 160 st. ok 30-50 minut. Zależy od grubości ciasta, im cieńsze, tym krócej pieczemy.
Studzimy, oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!