Jakiś czas temu pokazałam Wam to ciasto i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, wzbudziło wielki zachwyt!
Mam nadzieję, że swoim smakiem również Was zachwyci ;-).
Ciasto kryje w sobie krem z kaszy manny i wiórków kokosowych - za samą kaszą manną nie przepadam, jednak to połączenie jest rewelacyjne!
Ciasto jest sycące, spokojnie można się najeść jednym kawałkiem, jednak łasuchy na pewno nie zjedzą tylko jednego ;-). Ciasto znalazłam dawno temu u Arabeski.
Zapraszam!
Zachęcam do śledzenia naszego Facebooka i Instagrama!
Czekoladowe ciasto z kokosową kaszą manną
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kaszy manny
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 100 g czekolady
Wykonanie:
Aby przygotować krem, składniki umieszczamy w rondelku, mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu, aż do zagotowania i zgęstnienia masy. Jeśli zbyt wolno gęstnieje, można dodać dodatkową porcję kaszy manny.
Aby przygotować ciasto łączymy mokre składniki i dodajemy do nich suche, dokładnie miksujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.. Ciasto dzielimy na 2 równe części, pierwszą wylewamy do formy, ja użyłam kwadratowej 20x20 cm. Około 20 minut podpiekamy 1 część ciasta, do suchego patyczka.
Następnie na ciasto wykładamy masę kokosową, dokładnie rozprowadzamy, zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę - wodę, cukier i masło podgrzewamy w rondelku, aż do zawrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę, mieszamy aż się roztopi.
Ciasto dokładnie pokrywamy czekoladą. Możemy przed polaniem pokroić ciasto na małe porcje. Każdą na koniec dekorujemy truskawką.
Dolne ciasto może lekko nasiąknąć kremem i może wydawać się, że powstał zakalec, jednak tak nie jest. Taki pasek raz wychodzi, a raz nie, kwestia szczęścia ;-).
Smacznego!