Dzisiaj Dzień Dziecka! Wszystkiego najlepszego dla Waszych pociech, jak również dla Was, w końcu każdy z nas jest dzieckiem :-).
Z tej oto pięknej okazji dzisiaj mam dla Was przepis na ciabattę z dodatkiem czekoladowych kropelek, które idealnie sprawdziły się w tym wypieku. Część przy wyrastaniu się roztopiła, tworząc piękne i słodkie esy floresy, które upiększają nasz bochenek!
Dzisiejszy wpis jest tym bardziej szczególny, iż przygotowałam go w ramach akcji Upiecz Smakowity Chleb! organizowanej przez Tosię i Śliwkę.
Zapoznajcie się z zasadami akcji i zapraszam Was do upieczenia ciabatty lub innego pysznego pieczywa od dziewczyn!
Ciabatta z czekoladą
Składniki:
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę pszenną, drożdże, sól, 30 g czekolady i wodę. Masę dokładnie mieszamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Miskę przykrywamy ściereczką.
Po upływie 2 godzin dodajemy stopniowo mąkę żytnią oraz czekoladę i wyrabiamy ciasto. Musi być miękkie, elastyczne, ale nie lepiące się do dłoni.
Formujemy grubą bagietkę i układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy na 1,5 godziny pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
- 275 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej (użyłam nieco mniej, typ 2000)
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 60 g kropelek czekoladowych Chocodami (lub drobno pokrojonej czekolady)
- 250 ml ciepłej wody
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę pszenną, drożdże, sól, 30 g czekolady i wodę. Masę dokładnie mieszamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Miskę przykrywamy ściereczką.
Po upływie 2 godzin dodajemy stopniowo mąkę żytnią oraz czekoladę i wyrabiamy ciasto. Musi być miękkie, elastyczne, ale nie lepiące się do dłoni.
Formujemy grubą bagietkę i układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiamy na 1,5 godziny pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!