Cześć!
W głosowaniu na facebooku bezapelacyjnie zwyciężył sernik, więc dzisiaj prezentuję Wam przepis na niego :)
Jest bardzo prosty w wykonaniu, nie bardzo słodki, w sam raz :)
Zapraszam!
Waniliowy sernik na zimno z musem truskawkowym i cytrynowo-melisowym
Składniki:
- 450 g twarogu 3 krotnie zmielonego (może być twaróg sernikowy)
- 200 ml mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru pudru
- mały pęczek melisy (użyjemy tylko listki)
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 7 łyżek żelatyny
- ciepła woda do rozpuszczenia żelatyny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mleko, cukier i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie miksujemy.
Truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy cukier i blendujemy na jednolitą masę.
Melisę i sok z cytryny umieszczamy w kolejnym naczyniu i również bardzo dokładnie blendujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i dodajemy do sera 3 łyżki, do truskawek 3 łyżki i do melisy 1 łyżkę.
Każdą masę dokładnie miksujemy. Mus truskawkowy powinien być bardzo puszysty.
Do 4 naczyń nakładamy kolejno ser, truskawki i melisę.
Mus z melisy możemy nałożyć do naczynia z małą dziurką i wycisnąć 3 okręgi na wierzchu truskawek.
Wykałaczką zrobimy ozdobne wzorki. Najpierw ciągniemy od środka, do zewnątrz, dzieląc nasze okręgi na 4 części, a później, pomiędzy wcześniej zrobionymi, od zewnątrz, do środka. Po każdym zamoczeniu musimy oczyścić wykałaczkę.
Chłodzimy ok. 1,5 godziny w lodówce.
Smacznego!