Dzisiaj pora na kolejny kreatywny pomysł na drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella!
Postanowiłam przygotować tropikalne racuchy z użyciem Fitella Special Tropical fruits. Idealnie się w nich sprawdziła!
Racuchy są proste do zrobienia, idealnie smakują z golden syrupem (można go zastąpić miodem).
Zapraszam!
#1 Trufle musli
#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym
#3 Ciasteczka musli
#4 Batoniki musli
Tropikalne racuchy
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 30 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 100 g Fitella Special Tropical Friuts
- olej
- drobno pokrojony ananas
- golden syrup/miód/syrop klonowy
Wykonanie jest najprostsze na świecie - łączymy wszystkie składniki w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 10 minut aby płatki lekko zmiękły.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni, smażymy niewielkie placuszki, na rumiano, z obu stron.
Posypujemy ananasem polewamy syropem.
Gotowe! Równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno. Dodatkowo można je zjeść z bitą śmietaną.
Smacznego!
Wartości energetyczne i odżywcze w 100 g produktu :
Wartość energetyczna : 390 kcal
Białko : 7,1 g
Węglowodany : 78,6 g
w tym cukry : 30,1 g
Tłuszcz : 4,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,8 g
Błonnik : 5,0 g
Sód : 0,5 g