Cześć!
Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejny pomysł na kreatywne drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella!
Tym razem padło na muffinki z truskawkami, w końcu sezon truskawkowy się zbliża wielkimi krokami.
Zapraszam!
Poprzednie pomysły znajdziecie tutaj :
#1 Trufle musli
#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym
#3 Ciasteczka musli
#4 Batoniki musli
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 75 g masła (roztopione)
- 50 g Fitella Musli chrupkie truskawkowe
- 100 g truskawek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 jajko
- 75 g cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 100 g jogurtu naturalnego
Jak to przy muffinkach - składniki suche łączymy w jednej misce, a w drugiej mokre. Stopniowo wsypujemy suche do mokrych i mieszamy.
Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy każdą na 4 części. Łączymy z ciastem.
Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 st.
Smacznego!
Wartości energetyczne i odżywcze w 50 g produktu :
Wartość energetyczna : 225 kcal
Białko : 4,8 g
Węglowodany : 31,0 g
w tym cukry : 9,1 g
Tłuszcz : 8,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 2,6 g
Błonnik : 3,6 g
Sód : 0,08 g