Te cudownie wyglądające babeczki wytrawne pokazywałam Wam przy okazji wywoływania wiosny.
Wiosna jest już w pełni, co odczuwa mój nos wrażliwy na pyłki (Tak, od 4 dni nie rozstaję się z paczką chusteczek, psikadłem na alergię i najchętniej zamknęłabym się w domu i nie wychodziła! Mam nadzieję, że spadnie deszcz i to wszystko nieco opadnie...).
Wróćmy do meritum! Poniżej przepis, który znalazłam w KUKBUK'u. Bardzo smaczne babeczki wytrawne z porem, serkiem czosnkowym i rzeżuchą. Ja jeszcze do kilku dodałam roszponkę, też wybornie smakowały.
Kilku znajomych powiedziało również, że to dobra przekąska do piwa. Sprawdzicie? ;-)
Zapraszam!
Jadalne doniczki czyli babeczki z porem i rzeżuchą
Składniki:
- 1 por
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki maki żytniej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- czosnkowy serek kanapkowy
- rzeżucha (ewentualnie roszponka)
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od umycia i pokrojenia pora w piórka. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy go na patelni, aż zmięknie, następnie lekko studzimy.
Wszystkie sypkie składniki mieszamy w jednym naczyniu, a mokre w kolejnym naczyniu.
Do składników mokrych dodajemy suche, dodajemy również pora i mieszamy łyżką. Do połączenia się składników. Nie musi być bardzo dokładnie.
Ciasto rozkładamy do papilotek, do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 st. przez 25 minut.
Babeczki studzimy, wycinamy z nich środki i w każdy otwór wkładamy serka kanapkowego.
W każde zagłębienie wkładamy również rzeżuchę lub np. roszponkę.
Smacznego!