Jadalne doniczki czyli wytrawne babeczki z porem i rzeżuchą

Cześć!

Te cudownie wyglądające babeczki wytrawne pokazywałam Wam przy okazji wywoływania wiosny.


Wiosna jest już w pełni, co odczuwa mój nos wrażliwy na pyłki (Tak, od 4 dni nie rozstaję się z paczką chusteczek, psikadłem na alergię i najchętniej zamknęłabym się w domu i nie wychodziła! Mam nadzieję, że spadnie deszcz i to wszystko nieco opadnie...).


Wróćmy do meritum! Poniżej przepis, który znalazłam w KUKBUK'u. Bardzo smaczne babeczki wytrawne z porem, serkiem czosnkowym i rzeżuchą. Ja jeszcze do kilku dodałam roszponkę, też wybornie smakowały.


Kilku znajomych powiedziało również, że to dobra przekąska do piwa. Sprawdzicie? ;-)


Zapraszam!



Jadalne doniczki czyli babeczki z porem i rzeżuchą


Składniki:
  • 1 por
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki maki żytniej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • czosnkowy serek kanapkowy
  • rzeżucha (ewentualnie roszponka)


Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od umycia i pokrojenia pora w piórka. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy go na patelni, aż zmięknie, następnie lekko studzimy.


Wszystkie sypkie składniki mieszamy w jednym naczyniu, a mokre w kolejnym naczyniu.


Do składników mokrych dodajemy suche, dodajemy również pora i mieszamy łyżką. Do połączenia się składników. Nie musi być bardzo dokładnie.


Ciasto rozkładamy do papilotek, do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 st. przez 25 minut.




Babeczki studzimy, wycinamy z nich środki i w każdy otwór wkładamy serka kanapkowego.


W każde zagłębienie wkładamy również rzeżuchę lub np. roszponkę.


Smacznego!