Wczoraj pokazałam Wam urocze wielkanocne babeczki, więc dzisiaj pora na wielkanocne kruche ciasteczka!
Ciasto kruche banalne do przygotowania, a tworzenie ciasteczek - sama przyjemność!
Zapraszam!
Wielkanocne waniliowe kruche ciasteczka
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g cukru pudru
- 125 g masła (raczej o temperaturze pokojowej)
- 1 jajko
- 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy, wtedy użyjcie mniej cukru pudru)
- kakao
- barwniki spożywcze
Wykonanie:
Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyciągamy z niej ziarenka za pomocą noża.
Ziarenka mieszamy dokładnie z cukrem. Mąkę przesiewamy do naczynia, w którym zmieszczą się również inne składniki, dodajemy posiekane masło.
Masło i mąkę rozcieramy palcami, aż powstaną grudki, wtedy dodajemy jajko oraz cukier.
Wyrabiamy ciasto, aż połączą się składniki, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Może również poleżeć dłużej, ja użyłam połowy, a drugą połowę następnego dnia.
Ciasto wałkujemy na kilka mm (3-4 mm), wycinamy ciasteczka i pieczemy w 180 st. ok. 10-15 minut.
Jeśli chcemy uzyskać kolorowe ciasteczka - szczyptę barwnika rozpuszczamy w kropli alkoholu i dodajemy do ciasta. Dokładnie wyrabiamy.
Możemy również masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać kakao i stworzyć dwukolorowe baranki.
Podstawę zrobiłam foremką w kształcie kwiatka, a pyszczek fragmentem foremki o kształcie serca.
Rogi powstały z ruloników ciasta.
Przed nałożeniem kolejnych części ciasteczka, ciasto lepiej zwilżyć pędzelkiem zamoczonym w wodzie.
Oczka zróbcie na końcu za pomocą wykałaczki.
Aby urozmaicić smak ciasteczek, można dodać do nich startej skórki z cytryny.
Życzę miłej zabawy i smacznego!