Dalej zostajemy w klimatach wielkanocnych słodkości :-).
Moja dzisiejsza propozycja to wielkanocna babka piaskowa z dodatkiem dużej ilości cytryny i z... tymiankiem!
Niecodzienne połączenie, ale bardzo smaczne!
Zapraszam!
Babka piaskowa z cytryną i tymiankiem
Składniki:
- 125 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego (po przepis klik tutaj)
- 3 jajka (duże)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn (na drobnych oczkach)
- 2 duże garści świeżego tymianku (do ciasta wrzucamy same listki)
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od utarcia miękkiego masła z cukrem, na puszystą masę. Możemy to zrobić za pomocą miksera.
Ciągle ucierając dodajemy kolejne żółtka, a następnie przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, można z dodatkiem szczypty soli, a następnie powoli i delikatnie (najlepiej łyżką), mieszamy z naszym ciastem, tak aby piana całkiem nam nie opadła.
Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny oraz tymianek (listki ściągamy pewnym ruchem z łodyżki) i dokładnie mieszamy z ciastem.
Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 st. Do suchego patyczka.
Na zdjęciach babka upieczona z połowy składników.
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować, jednak bez takich dodatków jest równie smaczne.
Smacznego!